Medicatie en vakantie – Noorder Apotheek – Krommenie

Terug naar overzicht

Medicatie en vakantie

Als u op vakantie gaat, is het belangrijk om uw medicatie mee te nemen. Maar een andere temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op de houdbaarheid van medicatie. Hieronder staat aangegeven hoeveel de houdbaarheid afneemt bij een hogere temperatuur:

aanbevolen

bewaarcondities

normale

houbaarheid

houdbaarheid bij

maximaal 25 graden

houbaarheid bij

maximaal 35 graden

2-8 graden

(koelkast)

1 maand

6 maanden

1 jaar

48 uur

10 dagen

3 weken

12 uur

48 uur

5 dagen

15-25 graden

(kamertemperatuur)

1 maand

6 maanden

1 jaar

1 week

6 weken

3 maanden

  • Bewaar poeders, tabletten en capsules nooit in de koelkast!
  • Neem insuline mee in een koeltas. De houdbaarheid van insuline is na verwarming of bevriezing niet meer te garanderen. Ook niet als de ampullen na verwarming weer in de koelkast geplaatst worden.
  • Bij een autoreis kan de medicatie het beste bewaard worden in de koffer, tussen de kleding. In een vliegtuig wordt dit juist afgeraden. Neem bij een vliegreis de medicatie mee als handbagage.
  • Neem voor een vakantie voldoende medicatie mee voor de reis, met zo min mogelijk reserve.
  • Bij een langere reis in een gebied met hoge temperatuur en luchtvochtigheid is het raadzaam om de vervaldatum aan te passen. Hanteer deze vervaldatum ook bij thuiskomst.
  • Neem geneesmiddelen mee in de originele verpakking van de apotheek. Zorg ervoor dat hier ook een bijsluiter van de fabriek bij zit.
  • Neem een medicatiepaspoort mee op vakantie. Een medicatiepaspoort in praktisch in geval van verlies of diefstal van geneesmiddelen of wanneer een arts in het buitenland wordt geraadpleegd. Let op! Een medicatiepaspoort is geen vervanging voor een Schengenverklaring.

Hele fijne vakantie!

Publicatiedatum: 02-07-2021